Hemmeligheden til at Vælge Hvad du Gerne vil Lære

Det har aldrig været lettere at lære noget nyt, end det er i dag. Alle har en telefon i lommen, som har adgang til internettet 24 timer i døgnet. På internettet kan man finde alt mellem himmel og jord. Du kan finde en video, der underviser dig i, hvordan du skifter dæk på din Volvo XC-90, eller hvordan man folder små papirs fugle. Men er vi egentlig ikke overraskende dårlige til, at benytte os af denne rige informationskilde? Der er mange ting, som jeg godt kunne tænke mig at lære, men det er som om jeg aldrig har handlet på det.

Jeg har tænkt meget over, hvordan det kan være, at jeg fået gjort noget ved det, at sætte mig ned og lære noget nyt. Jeg nåede først frem til den konklusion, at det simpelthen er fordi, der var for mange ting der fangede min interesse. Hver gang jeg finder noget nyt, jeg godt kunne tænke mig at lære, så skriver jeg det ned på en liste. Den liste er nu mere end 1.200 linjer lang. Der er altså 1.200 ting derude, som jeg godt kunne tænke mig at lære. Da jeg kiggede på den liste, virkede det fuldstændig umuligt, at skulle lære så mange ting i løbet af et menneskes levetid. Man plejer at sige, at det tager 10.000 timer at blive ekspert indenfor noget. Hvis man gerne vil være en af de bedste skakspillere i verden, så skal man altså regne med, at man skal spille skak i mindst 10.000 timer. Det betyder med andre ord, at hvis jeg gerne vil være ekspert i hver af de 1.200 ting, som jeg gerne vil lære, så vil det tage 12 millioner timer. Det er 500.000 dage, Hvilket svarer til 1.370 år. Selvom vi mennesker lever længere og længere, så virker det alligevel rimelig optimistisk, at jeg skulle kunne bruge 1.370 år på at lære, alle de ting, som jeg har på min liste. Denne beregning er vel at mærke uden søvn, toiletbesøg, eller andre praktiske ting.

Idéen om, at det skulle tage 10.000 timer at lære noget, er dog blevet udfordret flere gange igennem tiden. Jeg behøver eksempelvis ikke at blive decideret ”ekspert” inden for disse 1.200 emner. Jeg vil bare gerne være god nok til, at jeg vil kunne imponere andre. I så fald kan man nok regne med, at det kun vil tage omkring 20 timer per ting, som jeg gerne vil lære. Så snakker vi pludseligt kun 24.000 timer. Det svarer til et tusinde døgn, eller lige under 3 år. Det lyder lige pludseligt mere realistisk! Hvis jeg regner med, at jeg vil kunne dedikeret fire timer om dagen, på de ting jeg gerne vil lære, så vil det tage mig lige godt 17 år at komme igennem min liste.

Det løser lidt problemet, gør det ikke? Nu handler det nemlig ikke længere om at vælge én ting til fordel for noget andet. Nu handler det blot om, at komme i gang. Jeg har stadig tid nok tilbage på denne jord til, at jeg kan lære alt, hvad jeg overhovedet har lyst til at lære. D eneste det kræver er, at jeg går i gang, lige med det samme.